Suzanne, vluchtelingenwerk
Datum

Suzanne, Vluchtelingenwerk

Inhoud

Binnen LEVgroep bieden we veel diensten aan die te maken hebben met het ontwikkelen van basisvaardigheden en het vinden van een plekje binnen de Nederlandse Maatschappij. We gaan in gesprek met Suzanne, zij is vrijwilliger bij LEVgroep en betrokken bij Vluchtelingenwerk. 

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

Al van jongs af aan zei ik tegen mijn moeder dat ik in Afrika wilde werken. Omdat ik het belangrijk vind dat we elkaar helpen, dat we niet alleen zijn op de wereld. Tijdens mijn studie ben ik voor een stage naar Malawi gegaan, en toen ben ik helemaal gegrepen. Uiteindelijk heb ik zo’n 25 jaar in het buitenland gewerkt. Ik ging weer werken in Nederland, maar mis wel het samenwerken en het leren van elkaars culturen en ook de betrokkenheid met de rest van de wereld.

Ik heb de overtuiging dat als iedereen op de wereld een beetje vrijwilligerswerk doet wat bij je past, dat het er dan allemaal mooier eruit zou zien.

Mijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen is om iemand te helpen die het minder makkelijk heeft en om meer betrokkenheid te hebben voor wat er elders in de wereld gebeurt.

Ik heb de overtuiging dat als iedereen op de wereld een beetje vrijwilligerswerk doet wat bij je past, dat het er dan allemaal mooier eruit zou zien.

Met welke hulpvraag komen mensen bij jou?

Als maatje help je iemand door zowel te taal te oefenen, als beschikbaar te zijn voor vragen over praktische zaken of praten over culturele verschillen. Zo begeleid ik nu een Afrikaanse vrouw en ik praat met haar over haar toekomst, wat kan ze gaan doen om aan een opleiding en betaald werk te komen. Soms heb ik hierover ook contact met haar contactpersoon, die over haar studie- en werkloopbaan gaat, over wat nu de plannen zijn voor haar ontwikkeling. Zodat ik goed weet wat er van haar gevraagd wordt en met haar daarover kan praten. Eigenlijk ben ik een linkje voor de ander om de weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Het is ook vooral gezellig!

Wat hoop je anderen te leren en wat leer je er zelf van?

Ik hoop dat ik er aan kan bijdragen om haar Nederlands te verbeteren. En dat ik haar kan laten inzien dat ze zelf invloed heeft op haar kwaliteit van leven. Dat ze zelfstandig kan functioneren en een baan kan vinden, dat ze dan niet meer hoeft te leven van een uitkering. Het is misschien wel heel ambitieus, maar al kan ik daar al een klein beetje aan bijdragen, dan zou ik al heel blij zijn!

Zelf leer ik door haar te helpen over mijn eigen beperkingen; hoe help ik bijvoorbeeld iemand met de Nederlandse taal? Ik leer weer dat wij bevoorrecht zijn om de dingen te doen die je wilt, doordat je hier bent geboren. Ik leer ook van de gastvrijheid die ik ontmoet, de andere culturen. Ik doe inzicht op in hoe mensen denken en leven buiten mijn eigen bubbel, ja dat is het!

Wat vind je het leukste aan het vrijwilligerswerk wat je doet?

Het zijn de kleine stukjes vooruitgang die je boekt. Dat je ziet dat de ander blij is met de hulp die geboden is. Dat vind ik heel leuk. Het werkt ook door in je eigen thuissituatie. We praten met het gezin ook over wat ik tegenkom en hoe we daarin verschillend over denken; wat betekent het voor hen en voor ons als gezin. Het nut er van inzien en dat het je aan het denken zet. Dat is het eigenlijk!

 

Spreekt het verhaal van Suzanne je aan en ben je zelf ook opzoek naar een leuk vrijwilligerswerk waarbij je iemand echt vooruit helpt? Neem telefonisch contact op via 0492-598989 of stuur een mailtje naar info@levgroep.nl

Vluchtelingenwerk

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen