Suzanne, vluchtelingenwerk
Datum

Suzanne, Vluchtelingenwerk

Inhoud

Binnen LEVgroep bieden we veel diensten aan die te maken hebben met het ontwikkelen van basisvaardigheden en het vinden van een plekje in de Nederlandse samenleving. We gaan in gesprek met Suzanne, zij is vrijwilliger bij LEVgroep en betrokken bij Vluchtelingenwerk. 

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

Al van jongs af aan zei ik tegen mijn moeder dat ik in Afrika wilde werken. Omdat ik het belangrijk vind dat we elkaar helpen, omdat we niet alleen zijn op de wereld. Tijdens mijn studie ben ik voor een stage naar Malawi gegaan en toen werd ik gegrepen. Uiteindelijk heb ik zo’n 25 jaar in het buitenland gewerkt. Ik ging weer werken in Nederland, maar miste wel het samenwerken en het leren van elkaars culturen en ook de betrokkenheid met de rest van de wereld.

Ik heb de overtuiging dat als iedereen in  deze wereld een beetje vrijwilligerswerk doet dat  goed bij hem of haar past, het er allemaal mooier uit gaat zien.

Mijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen is om iemand te helpen die het minder makkelijk heeft en om meer betrokkenheid te hebben voor wat er elders in de wereld gebeurt.

Ik heb de overtuiging dat als iedereen in deze wereld een beetje vrijwilligerswerk doet dat goed bij hem of haar past,  het er allemaal mooier uit gaat zien.

Met welke hulpvraag komen mensen bij jou?

Als maatje help je iemand door zowel te taal te oefenen, als beschikbaar te zijn voor vragen over praktische zaken of praten over culturele verschillen. Zo begeleid ik nu een Afrikaanse vrouw en ik praat met haar over haar toekomst, wat ze kan doen om een opleiding te volgen en betaald werk te vinden. Soms heb ik hierover ook contact met haar contactpersoon, die over haar studie- en werkloopbaan gaat. Dan gaat het over wat nu de plannen zijn voor haar ontwikkeling, zodat ik goed weet wat er van haar gevraagd wordt en hierover met haar in gesprek kan. Eigenlijk ben ik een linkje voor de ander om de weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het is ook vooral gezellig!

Wat hoop je anderen te leren en wat leer je er zelf van?

Ik hoop dat ik eraan kan bijdragen dat  haar Nederlands verder verbetert én dat ik haar kan laten inzien dat ze zelf invloed heeft op haar leven. Dat ze zelfstandig kan functioneren en een baan kan vinden en dan niet meer hoeft te leven van een uitkering. Het is misschien wel heel ambitieus, maar als ik daar een klein beetje aan kan bijdragen, ben ik al heel blij!

Zelf leer ik door haar te helpen. Ik leer van haar dat je, als je hier geboren bent, het voorrecht hebt om dingen te kunnen doen die je graag wil doen. Ik leer ook van de gastvrijheid die ik bij haar ontmoet en van haar cultuur. Ik doe inzicht op over hoe mensen denken en leven buiten mijn eigen bubbel, ja dat is het!

Wat vind je het leukste aan het vrijwilligerswerk wat je doet?

Het zijn de kleine stukjes vooruitgang die je boekt. Je ziet dat de ander blij is met de hulp die geboden wordt. Dat vind ik heel leuk. Het werkt ook door in je eigen thuissituatie. We praten met het gezin over wat ik tegenkom en hoe we daarin verschillend kunnen denken. Het nut er van inzien en dat het je aan het denken zet, dat is het eigenlijk!

 

Spreekt het verhaal van Suzanne je aan en ben je zelf ook op zoek naar leuk vrijwilligerswerk waarbij je iemand echt vooruit helpt? Neem telefonisch contact op via 0492-598989 of stuur een mailtje naar info@levgroep.nl

Vluchtelingenwerk

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen