Raak jij soms de weg kwijt in ons ingewikkelde zorglandschap? Heb je geen idee waar en bij wie je aan moet kloppen voor de juiste hulp? En wil je je graag alleen maar focussen op zorgtaken en niet op allerlei regeltaken? Dan is de 'mantelzorgmakelaar' iemand die jou kan helpen en naast je kan staan.
Irene Meulendijks uit Helmond geeft een inkijkje in haar werkzaamheden als mantelzorgmakelaar. Ze geeft antwoord op vragen als; wat is een mantelzorgmakelaar en wat doet deze? Voor wie is de mantelzorgmakelaar er en waar vind je deze? Wat is het verschil tussen een mantelzorgmakelaar en een cliëntondersteuner en hoe wordt een mantelzorgmakelaar vergoed?
Foto: www.wijzerinzorg.com
Wat is een mantelzorgmakelaar?
Een mantelzorgmakelaar is een professional die ondersteuning biedt aan mantelzorgers.
Wat doet een mantelzorgmakelaar?
De mantelzorgmakelaar helpt bij het organiseren van de zorg, het aanvragen van voorzieningen en het vinden van de juiste informatie. Ze kunnen ook ondersteuning bieden bij het omgaan met de emotionele en praktische uitdagingen die mantelzorg met zich meebrengt. Het doel is om de mantelzorger te ontlasten en ervoor te zorgen dat zowel de zorgverlener als de zorgontvanger goed ondersteunt wordt. Dit kan onder andere betekenen dat een mantelzorgmakelaar helpt bij het aanvragen van zorg, het stellen van een indicatie en het vinden van de juiste zorg of woonplek. Ze zijn de schakel tussen de mantelzorger, de zorgverleners en de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor, zodat de mantelzorger ontlast wordt en beter in staat is om de zorg te bieden die nodig is.
Voor wie is de mantelzorgmakelaar?
Een mantelzorgmakelaar is er voor mantelzorgers; mensen die onbetaald zorg verlenen aan een familielid, vriend of kennis die hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld door ziekte of een beperking.
Waar vind je een mantelzorgmakelaar?
Je kunt zoeken naar een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt op de website van de beroepsvereniging, www.bmzm.nl. Je kunt ook bellen met je zorgverzekeraar om advies te vragen. Daarnaast kun je schakelen met LEVgroep, zij kunnen je ook doorverwijzen.
Foto: www.mantelzorg.nl
Met welke partnerts/organisaties werkt een mantelzorgmakelaar samen?
Een mantelzorgmakelaar is altijd onafhankelijk, maar werkt veel samen met gemeenten, zorginstellingen, zorgverzekeraars, indicatiestellers, huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers, dagbestedingen, vrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties etc. Door deze samenwerkingen kan een mantelzorgmakelaar een breed scala aan ondersteuning en informatie bieden aan mantelzorgers.
Wat is het verschil tussen een mantelzorgmakelaar en een cliëntondersteuner?
Een mantelzorgmakelaar en een cliëntondersteuner hebben beide als doel om mensen te ondersteunen, maar ze richten zich op verschillende groepen. Een mantelzorgmakelaar is gericht op het ontlasten van de mantelzorgers en een clientondersteuner richt zich op de cliënt zelf. Er zit met name vaak een verschil in de vergoeding.
Wordt een mantelzorgmakelaar/cliëntondersteuner vergoed?
De inzet van een mantelzorgmakelaar wordt op verschillende manieren vergoed: via de aanvullende zorgverzekering van een mantelzorger, via een gemeente of via een werkgever. Ook kan een mantelzorgmakelaar particulier ingeschakeld worden. De gemeente biedt clientondersteuning aan via verschillende organisaties, op de website van de gemeente is te vinden welke organisaties dat zijn. Wanneer iemand een WLZ (Wet Langdurige Zorg) indicatie heeft, is inzet van een clientondersteuner altijd gratis!
Hoe ziet een dag van een mantelzorgmakelaar eruit?
Ik heb altijd een aantal huisbezoeken ingepland, ik ga in gesprek met mensen en geef veel uitleg over mogelijkheden. Daarnaast bel en mail ik veel met organisaties en zorginstellingen. En vul formulieren in. Soms moet iets snel geregeld worden en ga ik meteen aan de slag. Andere dingen hebben minder haast. Ik vind het leuk om mensen te informeren over de mogelijkheden en meteen tot actie te komen. Dus wil iemand naar een dagbesteding? Dan bel ik meteen om een afspraak in te plannen voor diegene. Aldus Irene Meulendijks.
Is het inschakelen van een mantelzorgmakelaar van toegevoegde waarde en kun je een voorbeeld geven?
Wanneer mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd is het erg fijn om rust in een situatie te brengen. Uitleg geven over wat voor wetten er zijn en welke mogelijkheden we binnen die wetten hebben. Onlangs ben ik in een heftige gezinssituatie terecht gekomen waarbij de mantelzorgers helemaal overvraagd werden. Daar heb ik uitleg gegeven over de mogelijkheden die er waren. In dat geval was dat eerst extra zorg vanuit de zorgverzekering inzetten, begeleiding thuis, om mantelzorgers te ontlasten. Vervolgens heb ik een indicatie voor de WLZ aan te vragen om ook op de langere termijn meer zorg in te kunnen zetten en te kijken naar andere woonmogelijkheden.
Door alleen al duidelijk te vertellen hoe de zorgwereld in elkaar zit, creëer je al veel meer rust en overzicht in een situatie. Vervolgens is het dan mijn taak om door te pakken en zaken regelen.
Foto: www.mantelzorg.nl