Lokaal Mantelzorgnieuws Nuenen

Ben jij ook een jonge mantelzorger?

Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking. Of je maakt je zorgen over de situatie thuis. Soms is de ziekte of situatie thuis een spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn. Mocht je twijfelen, vraag het ons. Het jongerenwerk staat klaar voor al je vragen. 

 Ben je tussen 8 en 25 jaar en wil je je aanmelden als jonge mantelzorger? Mail dan naar jongerenwerk.nuenen@levgroep.nl of bel naar 0689970653! Dan plannen we een kennismakingsgesprek en kijken we samen welke stappen er gezet kunnen worden. 

Samen leuke dingen doen met andere jonge mantelzorgers

Iedere 8 weken is er een activiteit voor jonge mantelzorgers van 8-12 jaar. Vorig jaar zijn er verschillende activiteiten georganiseerd zoals lasergamen, Jumpsquare, filmavond, jachtseizoen, samen eten en bowlen. Ontmoeting, ontspanning en plezier maken staat centraal.

Het jaar is afgesloten met een leuk uitje naar Toverland voor alle jonge mantelzorgers tot 25 jaar. Een bijzonder leuke dag! Ook voor de andere leeftijdsgroepen staat een leuk aanbod klaar. Neem hierover contact op met de jongerenwerkers. 

In de week van de jonge mantelzorger (1-7 juni) zullen weer diverse activiteiten georganiseerd worden. 

Met elkaar praten over je mantelzorg

Steeds vaker horen we dat mantelzorgers het fijn vinden om met elkaar te praten over wat mantelzorgen allemaal met zich meebrengt. Het is goed om te horen dat anderen hetzelfde ervaren als jij en vaak hebben mensen die hetzelfde meemaken een goede tip voor je. 

Heb jij ook hier ook behoefte aan? 
Laat het weten aan een van de mantelzorgconsulenten, mail naar steunpuntmantelzorg.nuenen@levgroep.nl of bel naar het CMD. Bij genoeg animo gaan we kijken of we zoiets op kunnen zetten.

Oproep voor mantelzorgers tussen 25 en 60 jaar

Als mantelzorger tussen 25 en 60 jaar ben je naast je mantelzorgtaken ook nog volop bezig met andere dingen. Vaak ben je overdag niet thuis, wanneer diverse activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg georganiseerd worden.

Waar hebben jullie behoefte aan? 
Is dat een bijeenkomst om elkaar informeel te ontmoeten, een avond waarop informatie gegeven wordt of juist iets heel anders? Laat het ons weten via steunpuntmantelzorg.nuenen@levgroep.nl

Workshop BordjeVol op 5 juni 

Als mantelzorger heb je veel op je bordje liggen wat allemaal moet gebeuren. Taken thuis, voor degene voor wie je zorgt en op je werk. Dit kan wel eens teveel worden.
De workshop BordjeVol geeft je inzicht in wat er allemaal op je bordje ligt, welke activiteiten je energie kosten en welke juist energie opleveren, welke taken je graag zelf wilt blijven doen en wat juist niet.
Samen met andere mantelzorgers, maar wel ieder voor je eigen situatie, bekijk je spelenderwijs met een mantelzorgconsulent jouw situatie als mantelzorger. Onderling kunnen er ook ervaringen en tips worden uitgewisseld.

https://www.levnuenen.nl/agenda/workshop-bordjevol-voor-mantelzorgers-050624

Algemene info- en ontmoetingsavond voor mantelzorgers op 13 juni

Welke personen en organisaties zijn er voor hulp en ondersteuning als je zorgt voor een ander? Wat is het verschil tussen de verschillende wetten (Wmo, Jeugdwet, Wlz, Zvw) en wat voor hulp kun je uit welke wet krijgen? Wat is er aan algemene voorzieningen in Nuenen aanwezig waar je gebruik van kunt maken? Waar kun je terecht met welke vraag?

Worstel jij ook met deze vragen? 
En wil je in korte tijd veel informatie krijgen, zodat je beter je weg kunt vinden naar hulp? Kom dan naar deze gezellige info- en ontmoetingsavond. We maken ook tijd vrij om met anderen ervaringen uit te wisselen.

PlusBus

In 2024 wordt met steun van de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Nuenen en HERMES gedurende 2 jaar een proef gestart om de beide buurtbussen 260 tijdens de stilstands-uren (zaterdag, zondag en doordeweeks na 19:00 uur) als zogeheten PlusBus te gaan gebruiken.

Waarheen gaat de PlusBus?
Met de PlusBus kunnen uitstapjes worden gemaakt van een halve of hele dag naar bijvoorbeeld museum, dierentuin of evenement. Ook kunnen ritten worden aangeboden voor theater- of restaurantbezoek in de directe omgeving. Per bus gaat het om ritten met enkele reisduur van max 45 minuten.

Wie kunnen mee met de PlusBus?
De diensten worden aangeboden aan mensen die wonen in het werkgebied van  buurtbus 260 en die zich in een kwetsbare positie bevinden door een slechte mobiliteit, geringe financiën of andere oorzaken en niet zelfstandig kunnen deelnemen aan activiteiten buitenshuis. Uitnodigingen voor deze ritten worden via LEV Nuenen verstuurd.

De PlusBus wil met kleinschalige uitstapjes mensen een gezellig samenzijn met anderen aanbieden en hen zo de kans geven om hun eenzaamheid of isolement te doorbreken.
Meer informatie over de Plusbus vind je op www.actiefnuenen.nl

Mantelzorgcafé: elke 3e donderdag

Elke 3e donderdag van 13.30 tot 15.30 uur is er het Mantelzorgcafé in de Regenboog. Hier praten we over mantelzorg en over andere zaken, tijdens een kopje koffie of thee. Ook is er vaak een spreker; soms is er een activiteit.

Aanmelden is niet nodig, loop gerust eens binnen als je zorgt voor een familielid, vriend of buur.

Komende data voor 2024:

16 mei – 20 juni – 18 juli – 15 augustus – 19 september – 17 oktober – 12 december

Als de onderwerpen bekend zijn, worden ze gepubliceerd in de lokale bladen en op de website van LEVNuenen: https://www.levnuenen.nl/agenda

Nieuwe collega: Ingrid Jansen

Het Steunpunt Mantelzorg heeft een nieuw gezicht. Nu Ann Geelen aan het genieten is van haar pensioen, hebben we per 1 april een mooie aanvulling op ons team erbij. Jullie zullen Ingrid Jansen ontmoeten op diverse mantelzorgbijeenkomsten. Ook kun je haar tegenkomen bij het Wmo-loket. 

Steunpunt Mantelzorg is er voor jou 

Bij het Steunpunt Mantelzorg kun je terecht kunt met al je vragen over mantelzorg. We hebben aandacht voor jou als mantelzorger, terwijl het anders vaak gaat over degene voor wie je zorgt.  We kijken met je mee hoe je mogelijke overbelasting kunt voorkomen en hoe je je mantelzorgtaken en werk kunt combineren.

Wij bieden een luisterend oor en denken met je mee. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten en praten met andere hulp- en dienstverleners over het belang van het ondersteunen van jou als mantelzorger.
Steunpunt Mantelzorg Nuenen

Actief Nuenen: overzicht van activiteiten voor jong en oud in Nuenen

Zeker als mantelzorger is het belangrijk om actief te blijven en te ontspannen. Hier zijn vele sportieve, creatieve en culturele activiteiten te vinden.

Actief Nuenen